Netopýr velký CWG

15,00 Kč

Speciální a limitované Czech Wood Geocoin z naší kolekce GEOVERA.CZ

Počet

Speciální Czech Wood Geocoin z kolekce příroda České republiky.

Druh CWG: Smrkový suk

Název kolekce: Příroda České republiky

Při odlovech keší a geocachingových výpravách se můžeme v naší krásné přírodě setkat s velmi zajímavými zástupci fauny i flóry. Tato série Czech Wood Geocoin nám má připomenout, ukázat či něco zajímavého říci o našich spolucestovatelích, kteří nás při odlovech sledují či doprovází nebo které můžeme na našich dobrodružných výpravách za keškami v přírodě potkat či spatřit.

 

Netopýr velký - Myotis myotis

 

Třída:

savci - Mammalia

Řád:

letouni - Chiroptera

Čeleď:

netopýrovití - Vespertilionidae

Rod:

netopýr - Myotis

Druh:

netopýr velký - Myotis myotis

 

Popis: Netopýr velký je velký druh s předloktím dlouhým 56 až 66 mm. Srst netopýra na hřbetě a létací blány jsou hnědavé, břišní strana je šedobílá. Dospělí jedinci netopýra velkého váží 20-35 g, průměrná váha samců je 26 g, samic kolem 28 g. Jedná se o velký druh netopýra, netopýr velký dosahuje délky těla 67-79 milimetrů, ocas se u tohoto druhu pohybuje v rozmezí 45-60 milimetrů, ucho 26-31 mm. Rozpětí křídel u dospělého jedince činí 350-430 milimetrů, váha 20-35 gramů. Srst je okrově hnědá, spodina šedobílá a velmi krátká. Mláďata šedivá.

 

Poznávací znaky: Netopýr velký má boltec delší než 26 mm, čenich dlouhý, předloktí 56-66 mm.

 

Výskyt v České republice
V České republice se netopýr velký vyskytuje prakticky na celém území státu. Hojnější je v nižších a středních nadmořských výškách, zimuje však i ve vyšších polohách. Na našem území je netopýr velký nejčastějším vyskytujícím se netopýrem.

 

Život

V přírodě velmi často žije v jeskyních. Vytváří také početné kolonie na půdách starších budov, kostelů, zámků, hradů a jiných dalších budov. Zde nejčastěji visí ve velkých shlucích u hřebene střechy. Netopýr velký začíná lovit za šera a za tmy. Netopýr velký je hmyzožravý. Živí se hlavně větším hmyzem, primárně brouky, pakomáry a nočními motýly. Je výborným lovcem a svou potravu vyhledává prostřednictvím ultrazvuku. Kvůli rychlému metabolismu musejí netopýři získat velké množství potravy. Každý jedinec uloví za noc množství hmyzu odpovídající cca 1/4 až 1/3 jeho hmotnosti. Jeho zimovištěm jsou nejrůznější druhy podzemních prostor, které nepromrzají. Například kanály, jeskyně, štoly a sklepy. Zde se netopýr schovává a zalézá do štěrbin nebo visí na stropě a přezimuje, zabalí se pečlivě do křídel a upadne do strnulého zimního spánku. Na jaře a na podzim se páří. Březost netopýra je přibližně kolem 60 až 70 dní a následně se převážně rodí jedno mládě.

 

998 ks