Čáp bílý CWG

15,00 Kč

Speciální a limitované Czech Wood Geocoin z naší kolekce GEOVERA.CZ

Počet

Speciální Czech Wood Geocoin z kolekce příroda České republiky.

Druh CWG: Smrkový suk

Název kolekce: Příroda České republiky

Při odlovech keší a geocachingových výpravách se můžeme v naší krásné přírodě setkat s velmi zajímavými zástupci fauny i flóry. Tato série Czech Wood Geocoin nám má připomenout, ukázat či něco zajímavého říci o našich spolucestovatelích, kteří nás při odlovech sledují či doprovází nebo které můžeme na našich dobrodružných výpravách za keškami v přírodě potkat či spatřit.

 

Čáp bílý - Ciconia ciconia

 

Říše:

živočichové - Animalia

Kmen:

strunatci - Chordata

Podkmen:

obratlovci - Vertebrata

Třída:

ptáci - Aves

Podtřída:

letci - Neognathae

Řád:

brodivý - Ciconiiformes

Čeleď:

čápovití - Ciconiidae

Rod:

čáp (Ciconia)

Druh:

čáp bílý – Ciconia ciconia

 

Charakteristika:

Čáp bílý patří mezi jedny z nejznámějších a zároveň největších druhů ptáků u nás. Jak napovídá druhové jméno, téměř celý čáp je bílý. Čáp je velký pták. Má dlouhý krk a dlouhé nohy. Délka těla čápa je zhruba 95 až 110 cm. Rozpětí křídel je u čápa 180 až 218 cm. Hmotnost se pohybuje mezi 2,3 až 4,4 kg. Čáp má bílou barvu, letky čápa jsou černé, zobák a nohy červené. Samec dosahuje větší velikosti než samice.Obě pohlaví mají stejné zbarvení. Samička je rozeznatelná jen díky poněkud menší velikosti. Staří ptáci mají na krku poněkud delší pera, mladí ne. Čáp bílý je nezaměnitelný pták, v letu se od podobně velkých volavek pozná podle nataženého krku. Volavky létají s krkem staženým do tvaru písmene „S“.

 

Potrava:

Čáp se živí hmyzem, žížalami, žábami a drobnými savci například hraboši. Občas se živí také plazy, plži, rybkami. V Africe také sleduje hejna sarančat.

 

Rozmnožování a život:

Čápi jsou věrní svému hnízdu. Čápi často hnízdí poprvé až v pátém roce. Pohlavně dospívá čáp až třetím rokem života, hnízdit začíná však ve věku 4 až 6 let. Čápi hnízdí do 800 m n. m. v oblastech otevřené krajiny s loukami, poli, rybníky a mokřady. Jedná se o synantropizovaný druh – druh, který vyhledává přítomnost lidí. Hnízdo si budují na vyvýšených místech. Hnízda staví čápi většinou na věžích, komínech a střechách. Obvykle jednotlivě, někdy i v menších koloniích. Ptáci hnízda každoročně nastavují, mohou dosáhnout výšky 1,5 metru. Hnízdění začíná koncem dubna a sezení na vejcích trvá 33 až 34 dnů. Mláďata rodiče krmí zhruba dva měsíce. Na vejcích sedí a mladé krmí oba rodiče, hlídají mláďata a krmí je.

 

Výskyt:

Čáp je rozšířen ve střední a východní Evropě, na Balkáně a ve Španělsku, hnízdí také v severní Africe, Turecku a střední Asii. U nás patří čáp k nejoblíbenějším ptákům, žijícím v těsné blízkosti člověka. K nám přilétají proto, aby zde vyvedli své potomky. Jarní přílet na hnízdiště začíná koncem března a vrcholí v první polovině dubna. Čápi bílí hnízdí na většině území České republiky, ale nebylo tomu tak vždy. Na začátku 20. století se jednalo o vzácného ptáka. Čápi patří mezi tažné druhy. Čeští čápi táhnou převážně východní cestou tedy přes Balkán. 

 

96 ks